miércoles, 22 de febrero de 2017

1. SEÑOR JOAN SANPERA I TORRAS



Joan Sanpera i Torras
El nom de Joan Sanpera i Torras ve d’un comerciant català nascut el 4 de setembre de 1840, al barri del Lledoner (avui Granollers, però en aquella època pertanyia al poble de Corró d’Avall, municipi de les Franqueses del Vallès). Va morir el 9 de setembre de 1914, amb 74 anys. Avui l'escola més antiga de les Franqueses porta el seu nom.

Amb 18 anys se’n va anar a Barcelona i va treballar com a ajudant d’adroguer. Allà es va casar amb
Josepa Rodés Ruíz, amb qui va tenir dues filles i un fill. Va fer una gran fortuna amb la importació de productes colonials: sucre, cacau, rom…

Va construir una fàbrica de sucre a Saragossa i va comprar finques per tot Catalunya. Va destinar una part dels seus diners a obres de mecenatge: va pagar les reformes de l’antiga església de Santa Eulàlia de Corró d'Avall (desapareguda després de la Guerra Civil), a la nova capella de l’església de Santa Maria de Llerona, a la construcció d’un escorxador (avui escola municipal de música) i el nou edifici de l'ajuntament.
  


En agraïment, se li va concedir el títol de marquès de les Franqueses.


Resultado de imagen de esglesia santa maria de llerona
Esgléia Santa Maria Llerona







Resultado de imagen de escorxador les franqueses
Escorxador













De la vida d'en Joan Sanpera i Torras se'n va escriure un llibre titulat: "Joan Sanpera, Marquès de les Franqueses". L'autor és Joan Caballeria i Padró i es va publicar l'any 2003.



No hay comentarios:

Publicar un comentario