martes, 21 de febrero de 2017

2. AJUNTAMENT DE LES FRANQUESES



Resultado de imagen de ajuntament de les franquesesL'ajuntament de les Franqueses en l'actualitat és un edifici de tipus administratiu o institucional i docent. Però en el passat ha sigut una escola.
L'estil de l'edifici és modernisme i es va  construir l'any 1912 per l'arquitecte Albert Juan i Torner i finançat per el comerciant i mecenes Joan Sanpera i Torras.
Distribució:
L’edifici, abans estava dividit en: escola de noies a l’esquerra, l’Ajuntament al mig i l’escola de nois a la dreta. Més endevant, l’escola ja no estava dividida pel sexe, i es va dividir per edats, els petits a un cantó i els grans a l’altre cantó.

Actualment, tot l’edifici forma part de l’Ajuntament, encara que a on hi havia l’escola de noies, ara hi han espais culturals, correus i el jutjat. Al cantó dels nois hi han les oficines de Les Franqueses.
Construcció:

L'arquitecte va voler utilitzar els materials i els sistemes de construcció de la comarca per poder facilitar les seves reparacions. Tot l'edifici va ser pagat i moblat per Joan Sanpera i Torras, superant la cifra de 300.000 de les antigues pessetes, equivalent a uns 1.803 €.


Descripció:

Campanar amb rajoles i 
pinacle de ferro forjat.
És un edifici que té una forma similar a un paral·lelogram. Està compost per tres cossos completament autònoms i incomunicats, tot i que ofereix l'aparença d'un únic edifici. La façana principal està situada arran de carretera i té una allargada de 124,30m i una fondària de 35,50m.

El cos central correspon a l'ajuntament, té estructura basilical, cobert a dues vessants, amb capcers escalonats en els laterals i capcer de perfil sinuós en el central, d'on sobresurt la torre-campanar. Aquesta està coberta amb rajola vidriada de colors, formant una decoració geomètrica, i coronada per una agulla de ferro.



A banda i banda les antigues escoles de "niños" i "niñas" tal com ens ho indiquen els rètols pintats a les façanes. Aquestes es van concebre per tenir només una planta utilitzable, de manera que només tenen 2,5m d'alçada. A la banda interior del pati, hi ha una sèrie de columnes de maó, helicoïdals. Arreu de l'edifici hi ha repartides obertures de tipologia variada, distribuïdes simètricament, i seguint un llenguatge modernista.

Façanes:

Façana de l'ajuntament
(cos central)
Escola per a nenes
(esquerra de l'ajuntament)
Escola per a nens
(dreta de l'ajuntament)















Casa dels mestres dels nens
Casa dels mestres de les nenes
Porta d'entrada amb arc escarser
  

Detalls de l'exterior:

        
    Escut de pedra de Barcelona
Finestra espitllera
  
Columna de maó amb detall helicoïdal
      
  










Finestres superiors del ...
... balcó principal, amb ...
... vidrieres de colors.
    

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario